Nečakané fakty o zlate, investičné zlato, zlaté mince, goldvault.sk

11 nečakaných faktov o zlate

Vedeli ste, že zlato sa dostalo na Zem z vesmíru a že rastie tiež na stromoch? Ak nie, prečítajte si niekoľko zaujímavých faktov o tomto cennom kove. Niektoré z nich totiž znejú až príliš neuveriteľne.


Zlato je tu s nami už veky. Tento kov sa používa na razenie mincí, výrobu šperkov a tiež v priemyselných využitiach. A kedysi to bol aj základ nášho peňažného systému.
No v zlate je niečo viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Povieme si niekoľko prekvapivých faktov o zlate, ktoré ste pravdepodobne nevedeli.

 

1. Zlato pochádza z vesmíru

Áno,  zlato je svojím spôsobom v podstate mimozemšťan. 👽
Takmer všetko dnes objavené zlato nepochádza pôvodne zo Zeme. Namiesto toho pochádza z meteoritov, ktoré zasiahli našu planétu asi 200 miliónov rokov po jej vzniku.

 

2. Všetko vyťažené zlato by sa zmestilo do zhruba 20 metrovej kocky

Inak povedané, to je zhruba výška 6-poschodovej budovy. Alebo, všetko vyťažené zlato by sa jednoducho zmestilo pod spodnú časť nôh Eiffelovej veže.

 

3. Zlato rastie na stromoch

Peniaze síce na stromoch nerastú, ale zlato áno! Austrálski vedci zistili, že listy eukalyptu obsahujú zlato. Korene eukalyptu môžu pri hľadaní vody dosiahnuť hĺbku až 130 stôp pod zemou. Pretože ložiská zlata sa nachádzajú vo vode a podzemí, eukalyptový strom absorbuje mikroskopické častice zlata, ktoré sa potom fotosyntézou prenášajú na aj na listy.

 

4. Stredovekí Európania si mysleli, že popíjanie roztaveného zlata s rozdrvenými smaragdmi môže vyliečiť mor

Tento smaragdovo-zlatý odvar bol jedným z podivných liekov používaných počas ničivého moru, ktorý si v Európe vyžiadal asi 25 miliónov ľudí.

 

5. Najväčšia zlatá tehlička na svete váži 250 kilogramov

Vyrobila ho spoločnosť Mitsubishi Materials Corporation v roku 2005. Na základe súčasnej ceny zlata má tento zlatý prút hodnotu viac ako 14 miliónov dolárov.

Vtipné je, že táto tehlička by sa bez problémov zmestila aj do obyčajnej krabice od topánok. Jej rozmery sú 44 cm x 22 cm x 17 cm.

 

6. V oceánoch sa nachádza viac ako 20 miliónov ton zlata

Oceány dnes síce obsahujú najviac zlata, žiaľ je extrémne náročné ho extrahovať z oceánov. Oceán je mimoriadne hlboký, čo znamená, že ložiská zlata sú pochované niekoľko kilometrov pod vodou. A keď sa dostanete na dno oceánu, zistíte, že ložiská zlata sú tiež obalené v hornine a musia sa z nich ťažiť. Zatiaľ sa jedná len o víziu do budúcnosti.

 

7. Blízko Zeme je asteroid, ktorý obsahuje 20 miliárd ton zlata

Predpokladá sa, že asteroid s názvom Psyche 16 je plný zlata a drahých kovov a má teoretickú hodnotu 10 biliard dolárov. To je oveľa viac ako globálna ekonomika, ktorá má hodnotu približne 103 biliónov dolárov.

Znie to úžasne, však? Problém však je, že tento asteroid je vzdialený od Zeme zhruba pol miliardy kilometrov.

 

8. Prvé známe použitie zlatej mince ako peňazí sa datuje na 6. storočie pred Kristom

Bolo to v starovekom štáte Lýdia na území Malej Ázie. 

 

9. Telo priemerného dospelého človeka s hmotnosťou 70 kg obsahuje asi 0,2 miligramu čistého zlata

Stopové množstvá zlata možno nájsť v ľudskom tele na niekoľkých rôznych miestach. Patria sem srdce, mozog, krv a rovnako aj naše kĺby.

 

10. Jednouncová zlatá nugetka sa hľadá ťažšie ako päťkarátový diamant

Zlaté nugety sú kúsky pôvodného zlata objavené v pôdach a korytách potokov. Nugety sú zvyčajne 70 až 95 percent zlata, pričom zvyšok tvorí väčšinou striebro alebo iný ťažký kov.

 

11. Švajčiarsko má najvyššie množstvo zlata na obyvateľa na svete

Švajčiarska národná banka má siedme najväčšie zlaté rezervy na svete s objemom asi 1040 ton zlata.

Na každého Švajčiara potom spadá približne 128 gramov tohto vzácneho kovu, nehovoriac o vlastných úsporách v zlatých tehličkách alebo minciach!

 

Ktorý fakt o zlate vás zaujal najviac?

 

Späť na blog

Pridať komentár